Giv et skulderklap (ABC for mental sundhed)

Hvilke egenskaber besidder dine patruljekammerater og hvad betyder det for jeres fællesskab? Giv hinanden ros og lær mere om dig selv og de andre i patruljen.

Oprettet af: Rikke Josefsen
Alder: Junior, Trop, Senior, Leder
Aktivitetstype: Samarbejdsøvelser, Sundhed, Kommunikation, Natur og friluftsliv, Leg, Kultur og samfund, Evaluering og refleksion
Varighed: 15-30 minutter

Vejledning

SAMMENHÆNG MED ABC FOR MENTAL SUNDHED

Anerkendelse opbygger selvtillid og bidrager til personlig udvikling. Derfor er det vigtigt at spejderne kan identificere gode egenskaber hos sig selv og hinanden og fortælle hinanden om dem. Når man er en del af en gruppe, hvor man ved at man bidrager med konkrete værdier og kvaliteter får man ofte lyst til at bidrage endnu mere til fællesskabet - det gør spejderarbejdet meningsfuldt.

Læs mere her: https://dds.dk/abc-for-mental-sundhed

 
FORMÅL:

At anerkende sine egne og patruljens styrker og gode egenskaber og at kunne bruge disse i problemløsning fremadrettet.

 

Alle er forskellige og kan derfor bidrage i patruljen med forskellige egenskaber og perspektiver. Når man arbejder i en patrulje er det vigtigt at kende til sine egne og patruljens styrker og ikke mindst anvende den viden, når patruljen skal løse forskellige opgaver.

 

Aktiviteten kan udføres ved hjælp af disse øvelser:

 

-       Hvilken disneyfigur passer på din spejderkammerat?

 

Efter tur bliver patruljen enig om hvilken disneyfigur der passer på de enkelte patruljemedlemmer og hvorfor. Fx Mickey Mouse er modig, en god ven og er sjov – det er du også.

 

-       Hvilken hat har du på i patruljen?

 

Hver patrulje snakker om hvem der i patruljen bærer hvilke egenskaber. Hattene behøver ikke fordeles ligeligt, der kan sagtens forekomme flere af samme farve.

 

Rød hat = Handlekraftig og resultatorienteret

Grøn hat = Gode relationer og hjælpsomhed

Blå hat = Tænkning, analyse og refleksion

Gul hat = impulsstyret, iderig og positiv

 

-       Giv dine spejderkammerater et skulderklap

 

Før øvelsen går i gang skrives en række værdier på post-its og hænges på væggen til inspiration. Spejderne går rundt mellem hinanden alle har et skriveredskab og nogle postits i hånden. Spejderne skriver en værdi på sin seddel og sætter den på ryggen af den person de mener besidder værdien. Efter fx 10 min sætter I jer ned og hver spejder læser sedlerne fra sin ryg højt for de andre. Dette kan med fordel gøres i mindre grupper, så samtalen bliver mere personlig. Hvis de har lyst og behov, kan spejderne uddybe, hvorfor de har placeret en bestemt egenskab på en af de andre. Brug refleksionsspørgsmålene til en efterfølgende snak.

 

Værdierne kan fx være:

  • humoristisk, erfaren, selvsikker, selvironisk, modig, god til at lytte, tålmodig, positiv, åben, eftertænksom, umiddelbar, igangsætter, omfavnende osv.

 

 

Foto: Creative Commons

Materialer

Post-its

Skriveredskaber

  • Hvad gør det ved dig når du får ros? Hvordan er det at give andre ros?
  • Har du lært noget nyt om de andre af denne øvelse?
  • Kan du genkende dig selv i de ting, der er blevet sagt om dig?

  • Hvordan kan den nye viden bruges i patruljearbejdet?
  • Hvilke dele af ABC er blevet brugt i denne øvelse? (aktivt, meningsfuldt, sammen)

Kommentarer

Rapportér fejl

Evt. et screenshot af fejlen