Drømmerejsen (ABC for mental sundhed)

Formålet med denne øvelse er at spejderne får ro på. Den kan bruges i forbindelse med hjemve, til at skærpe fokus eller som en pause.

Oprettet af: Rikke Josefsen
Alder: Mikrobe, Mikro, Mini, Junior, Trop, Senior, Leder
Aktivitetstype: Sundhed, Kommunikation, Natur og friluftsliv, Evaluering og refleksion
Varighed: 15-30 minutter

Vejledning

SAMMENHÆNG MED ABC FOR MENTAL SUNDHED:

At være mental sund er bl.a. at lytte til sine egne og andres behov. Det at bruge tid alene og lytte til sin krop og sit sind kan give dig ekstra energi og fokus, så du bedre kan klare udfordringer der venter.

Læs mere om projektet ABC for Mental Sundhed her: dds.dk/abc

 

ØVELSEN:

En drømmerejse kan gøres på mange forskellige måder. Nedenstående tekst er kun til vejledning. Krydr gerne drømmerejsen med fortællinger om forskellige fantasiverdener, det ydre rum, bobler som svæver i luften eller få deltagerne til at forestille sig at de ligger på et flyvende tæppe. Denne aktivitet kan bruges til stilletid på en lejr, til et møde, som distraktion fra hjemve eller som middel til spejdere der ikke kan falde i søvn eller til at skærpe koncentrationen.

 

Tekst til drømmerejse:

 

Læs følgende op med langsom, rolig stemme:

 

Læg dig godt tilrette og slap af i kroppen. Lad fødderne falde lidt ud til hver sin side.

 

Stræk armene op over hovedet så du mærker et stræk i hele kroppen. Læg så armene ned langs siden.

 

Mærk hvordan din krop er i kontakt med underlaget. Dine hæle, underben, haleben, skulderblade, albuer og din baghovede.

 

Flyt nu hele opmærksomheden til toppen af hovedet. Mærk issen, lad opmærksomheden løbe ned gennem nakken, ansigt øjne, næse, mund, nakke og hals. Mærk skuldrene, overarme, albuer, underarme. Mærk hænderne, håndfladerne. Mærk så det øverste af ryggen. Skulderbladene, det midterste af ryggen. Din lænd, det nederste af ryggen og ballerne. Mærk brystkassen, solar pleksus, maveregionen. Mærk hele bækkenområdet. Mærk nu lårene, knæene, skinnebenene, vristen og det øverste af fødderne helt ud til tæerne. Mærk hele overfladen af din krop. Huden, kontaktfladen til omverdenen. Mærk nu ind i dybden af din krop ved at mærke åndedrættet som forplanter sig ud i kroppen. Mærk rygsøjlen op gennem sædet op gennem kroppen op til ganen. Mærk nu både det indre og overfladen af din krop samtidig. Mærk hele din krop indre og ydre på en gang. Læg mærke til dit åndedræt, hvordan det er forskelligt hver gang du trækker vejret. Lad åndedrættet være som det er, forsøg ikke at lave det om. Læg mærke til hvor du mærker åndedrættet. I halsen, i lungerne og brystet eller nede i maven. Vend hele din opmærksomhed mod åndedrættets rytme. Følg åndedrættet i dets naturlige rytme. Hvis din opmærksomhed bliver distraheret af sansninger, lyde eller tanker, så anerkend disse input og vend derefter tilbage til dit fokus på åndedrættet. Lad et øjeblik tankerne flyde og lad din bevidsthed være fri til at løbe. (hold en lille pause). Vend nu tilbage til dit fokus på åndedrættet.

 

Er formålet en kort pause, så bed roligt spejderne vende tilbage til lydene omkring dem og bed spejderne åbne øjne når de føler sig klar. Bed dem evt vippe med fødder og fingre eller strække kroppen, så de vågner op.

 

Er formålet at spejderne skal falde i søvn, kan du tale med rolig stemme, som gradvist bliver lavere og til sidst sige godnat.

 

 

Foto: Creative Commons

  • Hvis du skulle lave aktiviteten igen, er der så noget du ville gøre anderledes?
  • I hvor høj grad opfyldte aktiviteten det formål du havde med den?
  • Hvordan reagerede spejderne på øvelsen? Var der enkelte spejdere, der havde mere brug for den end andre og var der nogle som overraskede?

  • Hvordan oplevede I, at denne øvelse var anderledes end andre øvelser?
  • Kunne I lide øvelsen og kunne I tænke jer at gøre det igen på et senere tidspunkt?
  • Hvordan har aktiviteten udfordret dig?

Kommentarer

Rapportér fejl

Evt. et screenshot af fejlen