Varmrygning i hjemmelavet rygeovn

Beskrivelse af hvordan i bygger en rygeovn til varmrygning

Oprettet af: Hilde Nybo Breum
Alder: Junior, Trop, Senior, Leder
Aktivitetstype: Madlavning
Varighed: 30-60 minutter

Vejledning

  1. Bor 3 ekstra huller i bunden af den urtepotte, der skal være nederste del af rygeovnen, for ventilation.
  2. Bor et hul ekstra i toppen af rygeovnen, hvor termometeret kan stikkes ind.
  3. Læg de tre sten stabilt på jorden og sæt urtepotten med de tre huller ovenpå.
  4. Fyldt sprit i spritbrænderen.
  5. Sæt holderen over spritbrænderen.
  6. Tænd spritbrænderen.
  7. Fyld savsmuld i savsmuldsbeholderen og læg den oven på holderen. Vent lidt indtil at savsmulden begynder at ryge.
  8. Put risten i urtepotten og læg det i vil ryge ovenpå.
  9. Sæt den anden urtepotte oven på den første.
  10. Put termometeret i hullet, så i kan holde øje med terperaturen. Temperaturen må ikke overstige 60 grader. Når i kommer op på 60 grader skal i justere temperaturen via spritbrænderen.

 

Tips: 

  • Afhængigt af hvilken træsort du bruger til savsmuldet får det du ryger forskellig smag.
  • Rygetiden afhænger af, hvad du ryger og hvilken temperatur du ryger ved.  Ved rygning ved 60 grader skal pølser skal ca. ryges 2 timer, laks 1 time. Ved højere temperaturer kan du ryge i kortere tid. 

Materialer

  • 2 store urtepotter i ler
  • 3 store sten til at hæve urtepotteovnen fra jorden
  • En spritbrænder fx fra trangia 
  • En holder fx af kraftig ståltråd til at hæve metalbeholderen over spritbrænderen
  • En metalbeholder til savsmuld - I kan selv lave en af sølvpapir
  • En rist
  • Et stegetermometer
  • En boremaskine + bor til at lave ekstra huller i urtepotterne
  • Savsmuld 
  • Det der skal ryges fx: Pølser, laks, makrel, ost 

  • Hvis du skulle lave aktiviteten igen, er der så noget du ville gøre anderledes?

  • Hvis du skulle lave aktiviteten igen, er der så noget du ville gøre anderledes?

Kommentarer

Rapportér fejl

Evt. et screenshot af fejlen