Sådan tørrer du mad til turen

Guide til hvordan du selv tørrer madvarer til at tage med på fx en vandretur, hvor du ønsker at pakke let.

Oprettet af: Hilde Nybo Breum
Alder: Trop, Senior, Leder
Aktivitetstype: Klar dig selv, Natur og friluftsliv, Madlavning
Varighed: 120+ minutter

Vejledning

Generelt:

Råvarerne tørres ved lav varme på bagepapir i en ganske almindelig ovn med varmluft i 5-8 timer. Det kan lade sig gøre at benytte en ovn uden varmluft men processen vanskeliggøres og resultatet bliver knap så godt.

 

Jeg har brugt betegnelsen frysetørret da den mad der beskrives hér erstatter frysetørret mad. For de nørdede sjæle har jeg andetsteds beskrevet processen i frysetørring.

 

Ingredienserne forberedes afhængig af hvad som skal tørres. Generelt vil det tørrede produkt komme nogenlunde tilbage til den tilstand de befandt sig i inden det blev tørret. Dvs. rå gulerødder vil smage af rå gulerødder og ukogt fisk vil smage af ukogt fisk. derfor kan mange ingredienser med fordel koges eller steges først. Tørret mad vil altid blive tilberedt ved at tilsætte kogende vand og lade det stå 5-10 min. Det er som regel nok til at fint snittede grøntsager får den rette konsistens og kan derfor tørres rå.

 

Ovnen skal stå på ca. 50 grader. Termostaten er ikke særlig præcis ved den temperatur. Temperaturen kan derfor med fordel justeres således: Varmest mulig men således at man stadig kan flytte pladerne uden at brænde fingrene.

Lågen skal stå lidt på klem så damp kan slippe ud, sæt fx en grydelap i klemme, så ovnen ikke lukker. Ovnens indbyggede stop giver for stor åbning, sæt i stedet en grydelap i klemme i lågen.

 

Grøntsager som løg og gulerødder kan enten findeles og tørres rå eller de kan deles i lidt større stykker som så blancheres før de tørres. Broccoli og grønne bønner skæres i stykker på ca. 2-3 cm og blancheres inden de tørres. Ærter og majs kan tørres direkte fra frost. Beregn omkring 5 timer til tørring. Man kan tørre sine grøntsager over natten da det ikke gør så meget at tørre dem for meget. Frosne grøntsager med is på vil selvfølgelig være længere om at tørre ned champignon som indeholder langt mindre vand.

 

Kød og fisk:

Hakket oksekød steges som millionbøf inden det tørres. Man kan med fordel tilsætte krydderier og endda grøntsager under stegningen. Rejer kan tørres direkte fra frost. Fisk bør koges før det tørres. Så kan man også tillade sig at tørre større stykker. Steg af fx filet eller oksebryst kan tørres råt som snack. Så skal det skæres i tynde skiver og drysses med salt. Hvis det skal bruges i en ret skal det steges først og herefter tørres i ca. 8 timer. 

 

Ris og Pasta:

Pasta og ris. Man kan købe både forkogte ris og pasta men de kan være svære at finde og kostelige. Det er faktisk ret enkelt at lave Ris koger man så de er så tørre og så "løse" som muligt. Herefter lægges de på bagepapir og tørres i 5-8 timer. Pasta: vælg en form med stor overplade og som i forvejen skal koge i kort tid fx 5-7 min. - Kog dem og tør dem på samme måde som med ris. man skulle tro de ville klumpe til én stor masse men det gør de ikke!

 

Holdbarhed:

Det anbefales at man fryser sine tørrede ingredienser ned indtil man skal bruge dem. På vinterture, hvor der er koldt er der absolut ingen problemer med holdbarhed. Grøntsagerne kan ikke volde helbredsmæssige problemer. Men tørret kød og fisk forventes ikke at have en holdbarhed på mere end 5 dage i sommervarmen.

 

Tørreprocenter:

Tørreprocenter: Grøntsager indeholder fra 70-97 % vand og mister det meste under tørring. 100 g Gulerødder mister tæt på 90 % og vejer således efter tørring kun 10 gram. Når man siden hen skal mikse sin aftensmad skal man tænke på at det tørrede stort set genvinder sin oprindelige vægt ved tilsætning af vand. Kød fra gris og ko indeholder fra 50-75 % vand. Torsk og Frosne rejer indeholder begge 80 % vand.

Jeg gætter på at de tørrede grøntsager indeholder ca. 5 % vand efter tørring og kød ca. 10 %

 

Guiden er lånt fra Mads Cole (http://www.vildmarks-gruppen.dk/turmad/mad_hvordan.htm

Materialer

Ovn, tørreskab eller tørremaskine

 

  • Hvis du skulle lave aktiviteten igen, er der så noget du ville gøre anderledes?

  • Hvad har du lært af denne aktivitet?

Kommentarer

Rapportér fejl

Evt. et screenshot af fejlen