Skovens urter: Smør med skovsyre

Spejderne lærer hvordan man laver smør, og laver deres eget smør med skovsyre. Aktiviteten er en del af Høstmærket under Familiespejdmærkerne.

Alder: Mikrobe
Aktivitetstype: Madlavning
Varighed: 60-90 minutter

Vejledning

Fortæl spejderne, at i dag skal vi lave smør med skovsyre. Spørg, om der er nogen der ved, hvordan man laver smør?

 

Man laver smør, ved at kærne fløde. Kærne betyder at kan ryster eller pisker. Når man kærner fløde, får man smør og kærnemælk!

 

Begynd med at indsamle skovsyre. Alle spejdere skal have en håndfuld, som skyldes godt og hakkes fint.

 

Hver spejder får et glas udleveret, og de hælder ca. 1 dl piskefløde i glasset. Låget sættes godt fast, og så rystes til fløden bliver til smør (og kærnemælk).

 

Kærnemælken hældes fra (kan evt. bruges til brød). Skovsyren skylles, hakkes og kommes i.

 

Smør med skovsyre er perfekt til en bagt kartoffel – og frikadeller med skvalderkål.

 

Smør med skovsyre kan med fordel kombineres med aktiviteten "Frikadeller m/skvadderkål".

Materialer

  • Piskefløde – 1 dl per spejder
  • Glas med låg ca. 2 dl – ét til hver spejder
  • Skovsyre
  • Knive
  • Evt. bagekartofler og stanniol

 

Skriv evt. i jeres program på hjemmesiden, at spejderne skal medbringe et glas på min. 2 dl .med tætsluttende låg.

  • Hvad gjorde at det var en god aktivitet?

  • Hvad gjorde at det var en god aktivitet?

Kommentarer

Rapportér fejl

Evt. et screenshot af fejlen