Korn: Grutte korn

Spejderne lærer om korn og mel ved selv at grutte korn, som herefter bruges til at bage brød. Aktiviteten er en del af Høstmærket under Familiespejdmærkerne.

Alder: Mikrobe
Aktivitetstype: Madlavning
Varighed: 90-120 minutter

Vejledning

Historie:

” I Stenalderen for 5000 år siden kunne man ikke bare gå til købmanden og købe mel. Man måtte selv ”lave” det. At bage brød var et hårdt arbejde, da der skulle ”males” en del mel, inden der var nok til at bage brød til alle beboerne på bopladsen.”

 

Kilde: Skoletjenesten Hjerl Hede

 

Beskrivelse:

Start så vidt muligt dagen med at gå til en hvedemark, hvor I har fået lov til at høste nogle kornaks. I kan evt. mødes et sted, hvor der er en bålplads og en hvedemark i nærheden.

 

Nødløsningen er, at I selv har hvedeaks med, men det er bestemt ikke så stor succes, som hvis spejderne selv skal høste.

 

Spørg spejderne, om de ved, hvad man skal bruge til at bage brød med? Spørg, om de ved, hvor melet kommer fra?

 

Fortæl, at i dag skal spejderne selv høste korn og lave det til mel – og bage brød med melet. Fortæl, at det hedder at ”grutte”, når man laver korn til mel med en sten (eller at ”male” mel).

 

Spejderne kan evt. også finde en rund sten, som passer godt i deres hånd, og som kan bruges til at grutte med.

 

Kernerne gruttes på et stykke sort karton (spejderne kan lettest se melet på sort) med en sten, og de største skaller tages væk.

 

Sådan grutter du mel:

Læg en lille håndfuld kerner på det sorte karton (ned i hulningen på gruttestenen). Hvis du lægger for mange på, er det svært at ”male” kernerne, og de falder lettere udenfor.

 

Tag en lille rund sten og SKUB den frem og tilbage over kernerne. Du skal ikke hamre ned på kernerne.

 

”Mal” kernerne indtil de er blevet til mel. Du bestemmer selv, hvor fint du vil ”male” dit mel, men tålmodighed er nødvendig.

 

Melet bruges til at bage brød af, med de andre ingredienser – suppler evt. med medbragt mel.

Materialer

  • Hele kornaks
  • Sort karton
  • Sten
  • Gær
  • Ekstra mel
  • Olie
  • Sukker
  • Salt

Opskrift

0,5 l lunket vand

50 g gær

1 spsk. olie

1 tsk. salt

2 tsk. sukker

Det malede korn samt suppleret med hvedemel, til dejen slipper hænderne – ca. 500 g.

 

Dejen æltes og bages i ovn, på rist eller i gryde.

  • Hvis du skulle lave aktiviteten igen, er der så noget du ville gøre anderledes?

  • Hvad har du lært af denne aktivitet?

Kommentarer

Rapportér fejl

Evt. et screenshot af fejlen