Byg en bihytte

En aktivitet der lærer spejderne om fødevarer, økosystemer og bier. Bierne har brug for hjælp, så derfor skal spejderne bygge bihytter. Udarbejdet til Tænkedag 2014.

Oprettet af: Maria Jane Bentzen
Alder: Mikrobe, Mikro, Mini, Junior
Aktivitetstype: Klima og Miljø, Kultur og samfund, Kreativitet og håndelag
Varighed: 60-90 minutter

Vejledning

Start med at snakke med spejderne om bier – hvad ved de om dem?

Fortæl dem, at vi er utrolig afhængige af bier til at bestøve de afgrøder, som vi spiser (omkring 80%). Så hvis bierne forsvinder, forsvinder ting, der er afhængige af bierne også – for eksempel chokolade og tomater. Desværre er det sådan, at antallet af bier i verden falder.

Prøv at spørge spejderne, hvorfor det kunne være? Man ved ikke hvorfor, men det har måske noget at gøre med at der er færre blomster p.g.a. landbrug, pesticider brugt i landbrug og luftforurening, der gør det sværere for bierne at lugte sig frem til blomster.

 

Derfor har bierne brug for hjælp! Spejderne skal derfor bygge bihytter, der kan hjælpe bierne med at overleve vinteren og give dem et sted, at lægge æg i. Det gør de ved at skære bambuspinde til, så de passer i en urtepotte. Hvis der er et hul i bunden af urtepotten, så dæk det til med pap. Urtepotten skal fyldes helt op med bambuspinde. Brug sandpapir til at få enderne af bambuspindene til at passe.

Hæng de færdige bihuse op udenfor, helst vendt mod syd.

 

Det kan godt tage noget tid før der kommer bier i bihusene (især hvis det er koldt udenfor), så forbered spejderne på, at det godt kan vare noget tid, eller lav aktiviteten om sommeren, når der er masser af bier.

 

Anbefaler at der bruges hjælp af en Biavler.

Materialer

Plastik urtepotter

Bambuspinde

Karton

Sandpapir

Save/knive

Jord og/eller grus

  • Hvad har spejderne fået ud af aktiviteten?

  • Hvad fungerede godt?
  • Hvordan kan det, du har lavet i dag, hjælpe en spejder i et andet land?

Kommentarer

Rapportér fejl

Evt. et screenshot af fejlen