Vindbilræs

Lad spejderne bygge deres egne vinddrevne biler og snak om energikilder. Udarbejdet til Tænkedag 2014.

Oprettet af: Maria Jane Bentzen
Alder: Mikrobe, Mikro, Mini, Junior, Trop, Senior, Leder
Aktivitetstype: Klima og Miljø, Kreativitet og håndelag
Varighed: 30-60 minutter

Vejledning

Del spejderne op i små grupper og sæt hver gruppe i gang med at bygge en vinddrevet bil. Vis dem, at man ved en træpind igennem et sugerør kan lave aksler, så bilens hjul kan dreje rundt. De kan bruge papir eller karton som sejl. Det gælder for spejderne om at være så kreative som muligt med materialerne og bygge den fedeste bil.

 

Når spejderne har bygget deres biler er det tid til et race! Hvis vejret tillader det kan i gå udenfor og få vinden til at skubbe dem. Ellers kan i selv skabe vind ved at vifte med plader, og se hvilken bil, der er den hurtigste.

 

Slut af med at snakke med spejderne om vindenergi – forklar, at vinden driver en turbine og skaber energi på samme måde som den skubber bilerne frem. I kan diskutere, hvilke former for energi spejderne kender, og snakke om hvilke vedvarende energityper der er (vand, vind og sol), og hvorfor de er bedre for miljøet end f.eks. kul, olie og gas.

 

Alt efter spejdernes aldre og niveau, kan I tilpasse mængden af hjælp, de får. Mikroer skal måske have hjælp under hele processen, hvor tropsspejdere måske bare skal sættes i gang. 

Materialer

Papir til sejl (gerne genbrugt)

Plastiklåg eller korkpropper til hjul

Plader af plastik/metal/træ til at skabe vind

Materialer til at bygge af: mælkekartoner, plastikbeholdere, Cder 

Sugerør og træpinde til hjulaksler

Tape

Hammer og søm

Andet i vil have brug for til at bygge biler – så mange genbrugsmaterialer i kan finde

  • Hvilke af følgende udviklingsområder har aktiviteten ramt: Socialt, fysisk, intellektuelt, følelsesmæssigt, kreativt, spirituelt

  • Hvad har du lært af denne aktivitet?

Kommentarer

Rapportér fejl

Evt. et screenshot af fejlen