Selvstændig og ansvarlig spejderarbejde (BRO)

Hvordan bliver man en mere selvstændig og ansvarlig spejder?

Oprettet af: Trine G. H. Thomsen
Alder: Junior, Trop, Senior, Leder
Aktivitetstype: Samarbejdsøvelser, Kommunikation, Kultur og samfund, Evaluering og refleksion
Varighed: 15-30 minutter

Vejledning

I spejder korpset har vi som formål at uddanne børn og unge til at blive ansvarlige medborgere i samfudet. Dette kan nedenstående aktiviteter være en hjælp til.  

 

Bliv en bedre spejder (Udvidet)

·      Have fokus på patruljesystemer i grenen. Måske er du den nye PL (patruljeleder) eller PA (patruljeassistent). Det er vigtigt så tidligt som muligt at være bevidst om ens rolle i gruppen.

·      Vær med til at planlægge næste spejdermøde. Kom med gode idéer og gør projektet og opgaverne til dit eget. Din leder har tilliden til, at I nok skal klare det.

·      Gør dagens gode gerning. Prøv hver eneste dag at gøre en god gerning. Det kan være at hjælpe med at tømme opvaskemaskinen eller aflevere en tabt pung på politistationen. Alle disse små ting gør dig ikke kun til en bedre spejder, men også et bedre menneske, som mange vil sætte pris på.

Selvstændig og ansvarlig spejd (Ekspert)

·      At være spejder er at overskride grænser, som dermed hjælper os til en selvudvikling. Prøv at tegne den ting du er allermest bange for. Har du overvejet at se din værste frygt i øjnene. Hvis du er bange for mørke, kan du måske få hjælp fra din bedste spejderkammerat til at overvinde denne frygt. I kan begynde med at stå i mørket ét sekund – derefter tre, hvorefter du til sidst måske kan gennemføre et helt natløb uden at blive skræmt.

·      Rundt omkring i Danmark er der forskellige spejderløb, som er muligt at deltage på for de ældste af spejderne på dette niveau. Benyt disse tilbud da det er formidabel træning til at blive en selvstændig spejder, der tager medansvar.

·      Prøv noget du aldrig har prøvet eller oplevet før. Når man befinder sig i en situation, man ikke har været i før, kan man godt blive lidt nervøs og føle, at man er på dybt vand. Det aftager med tiden, og man bliver mere vant til det. Har du eksempelvis prøvet at købe alene ind eller rejse alene til en anden by?

Selvstændig og ansvarlig spejderarbejde (Senior/Leder)

·      Tag på PLan eller et af de mange centerlejrtilbud. Her kommer du til at møde mange andre spejdere. Når man opdager, at der er andre derude, der har ”samme” forståelse og værdier som en selv, kan man blive bekræftet i ens foretagen. Alligevel vil man støde på andre traditioner og livssyn, som kan gøre forståelsen af ens egen mere klar.

·      Rundt omkring i Danmark er der forskellige spejderløb, som er muligt at deltage på. Benyt disse tilbud, da det er formidabel træning for at blive en selvstændig spejder, der tager medansvar. Se mere omkring løbene på Adventure Ligaen (adventurespejd.dk).

·      Ansvar for et arrangement. Du og dine spejderkammerater kan få lov til at få ansvaret for et af gruppens arrangementer. Fælles juleklip i hytten, Sct. Hans ved bålhytten eller årets pengeindsamling. Noget af presset vil blive taget fra gruppelederen, og I vil samtidig lære om projektledelse og vokse med opgaven. Det er ren og skær win-win situation.

 

  • Hvordan var din rolle som leder i aktiviteten?
  • Hvordan har aktiviteten udfordret spejderne?
  • Hvilke punkter i spejderloven passer til aktiviteten?

  • Hvad tror I var jeres leders formål med denne aktivitet?
  • Hvordan samarbejdede I under aktiviteten? Er I tilfredse med det, eller kunne noget være gjort anderledes?
  • Hvad vil I gøre for at blive endnu mere ansvarlige spejdere?

Kommentarer

Rapportér fejl

Evt. et screenshot af fejlen