Stratego

Denne leg kommer af brætspillet af samme navn.

Oprettet af: Pernille Pedersen
Alder: Mini, Junior, Trop, Senior
Aktivitetstype: Leg
Varighed: 15-30 minutter

Vejledning

Spejderne deles i to hold, et blåt og et rødt. Hvert hold udnævner en "kortholder" (evt. en leder). Holdene har hver deres "Base", hvorfra de kan lægge strategier, sammen med deres kortholder. Banen kan være et afgrænset område, som man ikke må træde udenfor.

Inden spillet startes af "Dommeren", deles rollerne (Kortene) ud af kortholderen, og fanen skal altid være med. Det kort hver deltager får har man indtil man er død, eller til spillet er slut, man kan altså ikke skifte rolle undervejs.

SPILLET:

Når kampen startes (fløjtes i gang af dommeren), skal spillerne forlade deres base, her må man kun opholde sig hvis man skal ha' eller aflevere kort til kortholderen. Under spille kan alle spillerne bevæge sig rund mellem hinanden. Når en spiller ønsker at "slå" en spiller fra det modsatte hold, skal denne røre modspilleren, mens der siges "Tik", han er nu blevet "Tikket". Den tikkede, fortæller hvem han er (viser kortet), og hvis hans rang står på modspillerens kort, er han død, og afleverer kortet modspilleren. Hvis de er af samme rang, dør de begge, dvs. at de bytter kort. Når man er død løber man hen til sin kortholder, og får et nyt. Hvis man har slået nogle modspiller skal man lejlighedsvis, gå til sin egen kortholder for at afleverer gevinsten. Fanerne og bomberne, kan ikke tikke, men de kan godt bevæge sig.

Vær opmærksom på at den eneste rang der kan tage en bombe er minøren, og hvis spionen tikker feltmarskallen, er det feltmarskallen der er død. Når der ikke er flere brikker tilbage, er spi llerne helt døde (indtil næste spil), hvis de dør, og de sætter sig ned ved siden af deres kortholder.

Spillet er slut når det ene holds fane er taget, og den der har taget fanen råber "Rødt/Blåt-hold har tabt".

VARIATIONER:

Hvis du synes at der er for mange kort at holde styr på, så tag Kaptajner, Løjtnanter og Underofficerer ud af spillet. Alternativt kan man kun lige have nok brikker til spillerne, så når de dør, sår dør de. Hvis man er mange og man har flere sæt kort, kan man godt have tre, eller måske fire hold. Når et holds fane er død så er hele holdet dødt.

Materialer

40 blå og 40 røde strategokort, se bilag, kopieres over på kraftigt farvet papir, og lamineres evt. efter de er klippet ud.

  • Hvad gjorde at det var en god aktivitet?
  • Hvordan var din rolle som leder i aktiviteten?

  • Hvad gjorde at det var en god aktivitet?
  • Hvad fungerede godt?

Kommentarer

Rapportér fejl

Evt. et screenshot af fejlen