Spis Naturen

Mange af de planter vi går forbi hver dag, kan faktisk samles op og spises.

Oprettet af: Pernille Pedersen
Alder: Mikrobe, Mikro, Mini, Junior, Trop, Senior
Aktivitetstype: Natur og friluftsliv
Varighed: 30-60 minutter

Vejledning

Mange af de planter vi går forbi hver dag, kan faktisk samles op og spises. Generelt kan de vilde planter bruges til tre ting i madlavningen: Fyld, pryd eller krydderi. Ud over brændenælder til brændenældesupper, er der ikke ret mange andre vilde planter, som kan bruges til et bærende element i lejrlivets madlavning. Generelt er det de friske, unge, sprøde skyd, som smager bedst. Når skvalderkålen er helt lysegrøn, krøllet og blanke i bladene, har den også mest smag. Det gælder også i høj grad brændenælder, som er meget mere brugbar når de står som friske skud. Derfor er foråret også højsæsonen for spiselige planter. Det er altid vigtig at sikre sig at det er de rigtige planter, spejderne har plukket, før I bruger dem og husk: Er du i tvivl, så lad være med at bruge planten.

 

Herunder er der et par eksempler under kategorierne: fyld, pryd og krydderi.

 

FYLD

I frikadellefarsen, den sammenkogte ret eller bolledejen kan man sagtens tilsætte vilde planter som fyld. Det kan være en sjov oplevelse for en del spejdere, at være med til at indsamle planterne og bruge dem i madlavningen. Skvalderkål, der har foldet sig ud, brændenældeblade, små mælkebøtteblade og nyudsprungne bøgeblade, er både nemme at identificere og kan plukkes i større mængder til madlavningen.

 

PRYD

Flere smukke planter kan bruges til at pynte den færdige mad med eller være et pænt indslag i salaten. Tusindfryd (bellis), violer og blomster fra vilde roser, fx rynket rose er gode og flotte blomster til at pynte op med.

 

KRYDDERI

En del planter har en markant smag og kan bruges til at give nye smagsoplevelser. De sprøde, blanke skvalderkålsskud kan koges sammen med spinatblade eller bruges til at give smag til salater eller hjemmelavet pesto. Ramsløg kan bruges som erstatning for hvidløg. Både blade og de hvide løg under jorden kan bruges i retterne. Planten lugter stærkt af hvidløg. Hvis du møder en plante, der minder om ramsløg, men som ikke lugter af hvidløg, skal du lade den være, da det kan være den giftige liljekonval. Løgkarse er en anden plante med løgsmag. Den kan blandt andet bruges i supper og til urtesmør.

Materialer

Skvalderkål
Tusindfryd
Viol
Blomst af rynket rose
Ramsløg
Løgkarse

  • Hvordan var din rolle som leder i aktiviteten?
  • I hvor høj grad opfyldte aktiviteten det formål du havde med den?

  • Hvilket af følgende ord synes du passer bedst til aktiviteten? Sjov, kammeratskab, udfordring, samarbejde, oplevelse, friluftsliv
  • Hvad har du lært af denne aktivitet?

Kommentarer

Rapportér fejl

Evt. et screenshot af fejlen