Intro til kortlæsning

Kortgang efter luftfotos. En øvelse i at omsætte terræn til kortdetaljer.

Oprettet af: Christian Tolstrup
Alder: Junior, Trop
Aktivitetstype: Orientering
Varighed: 90-120 minutter

Vejledning

Print et luftfoto fra internettet af det område I vil gå i, og skaf samtidig et "almindeligt topografisk kort. Målestoksforholdet skal nogenlunde svare til zoomniveauet på luftfotoet.

 

Ideen med øvelsen er at det er nemmere for spejderne at forholde sig til at "luft foto" af deres lokalområde, end det er for dem at forstå et alm. kort. Derfor kan øvelsen være med til at forklare hvordan genstande i terrænet omsættes til signaturer på et "almindeligt" kort.

 

Lad spejderne starte med luftfotoet, og indtegn en forholdsvis nem rute på kortet, der både starter og slutter samme sted. På ruten skal der være ophængt nogle nemt synlige bogstaver. Spejderne skal nu gå ruter efter luftfotoet, og samtidig ligge mærke til bogstaverne på deres vej, som de noterer undervejs.

Når de har prøvet at gå efter luftfotoet, får de en ny rute på et topografisk kort. Samme princip med bogstaverne, blot en anden kort type.

 

En variation af øvelsen er kun at lade posterne være tegnet ind på luftfotoet, og så give spejderne et almindeligt kort med, hvor der ikke er poster på. Hvis de så vil bruge det almindelige kort, bliver de tvunget til at tænke fra det ene kort til det andet, og derved skærpes deres forståelse for hvilke terrængenstande der svarer til hvilke signaturer.

 

Hvis man vil øge sværhedsgraden, kan man arbejde med stor forskel i målestokken fra luftfotoet til det topografiske kort.

 

Materialer

Luftfotos printet fra nettet

Topografiske kort

A4 Papirer med bogstaver

  • Hvad har spejderne fået ud af aktiviteten?

  • Hvad tror I var jeres leders formål med denne aktivitet?

Kommentarer

Rapportér fejl

Evt. et screenshot af fejlen