Stjerne o-løb for de yngste spejdere

O-løb, der kan varieres meget i sværhedsgrad alt efter valg af kort/luftfotos og placering af poster. En del af af forløbsmærket "Orientering Basis".

Alder: Mini
Aktivitetstype: Orientering
Varighed: 90-120 minutter

Vejledning

Hver spejder får udleveret et luftfoto over området. Spejderne kan gennemføre o-løbet selvstændigt eller sættes sammen i par. Alle samles på startstedet og spejderne forklares hvordan o-løbet skal foregå, hvordan posterne ser ud osv.

En leder indtegner en post på spejdernes kort og sikrer sig at spejderne forstår, hvilken retning, de skal gå i. Herefter går spejderne til posten hvor de klipper deres svarkort med tangen eller noterer et bogstav e.l. Spejderne vender så tilbage til startstedet. De forskellige hold, sendes selvfølgelig til forskellige poster, så alle ikke kommer til at gå i hælene på hinenden. Når et hold kommer tilbage, kontrolleres, deres klip/bogstav..., og de sendes til en ny post.

O-løbet skal foregå i et område, der er kendt for spejderne fx omkring spejderhuset. 

Afstandende til posterne skal være korte, da aktiviteten er en øvelse i at bruge kort og ikke fysisk træning.

Hver spejder skal have et kort, og hver spejder skal have indtegnet poster. Også selvom spejderne går flere sammen. Spejderne skal også have at vide, at alle skal følge med på kortet, når de går. Hvis ikke, så er der nogle spejdere, der bare følger med de andre, og derfor kun får en gåtur ud af aktiviteten.

Ved at lave et stjerneløb i stedet for et alm. o-løb opnår man at: 1) Man løbende kan holde øje med om spejderne kan finde vej/bruge kortet 2) Spejderne ikke behøver holde øje med tiden, da de ofte kommer tilbage, og bare kan stoppes, når tiden er ved at være gået 3) De yngste spejdere føler sig ikke helt så overladt til sig selv.

MEN har spejderne helt styr på det efter et par poster, kan de jo bare få indtegnet 2, 3 eller 4 poster ad gangen.

 

Oprindelig oprettet af Dorte, Østby Trop

Materialer

Til hver spejder:

1 luftfoto (gerne lamineret),

1 klippekort/svarark e.l.

Derudover:

blyanter til de spejdere som ikke har selv

poster, f.eks. o-løbs skærme med tænger

spritpen til indtegning af poster, 

masterkort.

  • Har spejderne forstået at orientere sig uden at gå med næsen i kompasset?

  • Ved du hvor mange skridt du bruger på at gå 100 meter?

Kommentarer

Rapportér fejl

Evt. et screenshot af fejlen