Sæt et sundt mål

En del af sundhedsmærket er, at spejderen skal sætte, og opnå, et personligt mål, der relaterer til sunhed. Målet skal være tilpasset spejderens alder.

Oprettet af: Pernille Pedersen
Alder: Mini, Junior, Trop, Senior, Leder
Aktivitetstype: Sundhed
Varighed: 15-30 minutter

Vejledning

Aktiviteten man har snakket lidt om sundhed i grenen, så spejderen har kendskab til, at sundhed har flere dimensioner.

Herefter sætter spejderen et realistisk personligt mål, der skal være meget konkret og tidsfastsat.

For mindre spejdere kan det f.eks. være: cykle til spejder en måned, kun spise slik og kage én gang om ugen i en måned, slet ikke spise eller drikke noget sødt i en uge, kun se fjernsyn hver anden dag, lege ude i alle frikvarterer i en uge.

For lidt ældre spejdere kan målene være: cykle til spejder og skole i en måned, spise tre stykker frugt og grønt hver dag i en måned, kun se fjernsyn eller spille computer to timer om dagen i en måned eller inddrage én der er udenfor i klassen, gøre en god ting for andre hver dag.

For de ældste kan det være et mål at: Lade være med at ryge (nogensinde), begynde til en sport, deltage i et udfordrende spejderløb eller motionsløb, ikke blive kørt af sine forældre i en uge, spise 5-6 stykker frugt om dagen i to uger, spise morgenmad hver dag i en måned, ikke drikke sodavand i tre uger.

Det vigtige er at spejderen selv føler at målet er til at opnå og er noget de har lyst til at arbejde med.

For at visualisere målene kan hver spejder lave en plakat, hvor de skriver deres mål og på én eller anden måde illustrere deres vej tættere på f.eks. i form af firkanter hvor de kan sætte kryds for hver uge de har overholdt målet eller indtegne hvor meget frugt og grønt de har spist.

Variationer:

  • Spejderne kan også udfordre hinanden i at opnå deres mål.
  • Lederne (eller spejderne indbyrdes) kan udlove en gevinst for at opnå målene f.eks. tager opvasken på næste tur, slå teltet ned, grave fedtfælden, bære rafter.

Materialer

Eventuelt papir og tusser.

  • Hvordan var din rolle som leder i aktiviteten?
  • Hvad har du lært om spejderne?

  • Hvad gjorde du for at hjælpe patruljen godt igennem aktiviteten?
  • Hvad tror I var jeres leders formål med denne aktivitet?

Kommentarer

Rapportér fejl

Evt. et screenshot af fejlen