Y-tallerknen

Denne aktivitet bruges til at få spejderne til at forstå tallerkenmodellen og hvordan man laver dejlig mad, med mange grøntsager.

Oprettet af: Pernille Pedersen
Alder: Mikrobe, Mikro, Mini, Junior, Trop, Senior, Leder
Aktivitetstype: Sundhed
Varighed: 15-30 minutter

Vejledning

Ideen med tallerkenmodellen går i al sin enkelhed ud på at visualisere hvor meget man skal spise af hvad. Man inddeler tallerkenen i et Y og i toppen af Y’et lægger man sit kød, til den ene side lægger man sine grøntsager og til den anden lægger man sine kulhydrater (pasta, kartofler, brød).

 

Tag en tallerken og tegn med sprittusch et Y og fordel maden herpå, det er en god visuel måde. Tuschen kan vaskes af tallerknen med sprit eller I kan bruge paptallerkener.

 

Aktiviteten er god til en frokost på en tur eller til at madmøde, hvor spejderne tydeligt kan lægge tingene op på tallerkenen så de passer. Hvis der ikke er mad på mødet kan man klippe kød og grøntsager ud fra reklamer, eller tegne på en paptallerken.

 

Tag evt. en sandwich eller lignende med og få spejderne til at skille den ad. Passer den på modellen?

 

Nogle retter er mere velegnede end andre til at servere efter tallerkenmodellen. Gode retter er f.eks. ’kartofler, frikadeller og grøn salat’, ’pasta og tomatsovs med kødboller’, ’fiskefrikadeller med bagt kartoffel og råkost’, ’spareribs, coleslaw og ovnkartofler’.

 

Materialer

Et måltid
Tallerkner (evt. pap)
Sprittuscher

  • Hvad har spejderne fået ud af aktiviteten?
  • I hvor høj grad opfyldte aktiviteten det formål du havde med aktiviteten?

  • Hvad tror I var jeres leders formål med denne aktivitet?
  • Hvad gjorde at det var en god aktivitet?

Kommentarer

Rapportér fejl

Evt. et screenshot af fejlen