Byg en simpel stempelkande

Det kan være en sjov udfordring selv at producere nogle af de ting I bruger i hverdagen. Det udfordrer jer på kreativitet, håndværk og samarbejde.

Oprettet af: Jette Rasmussen
Alder: Trop, Senior
Aktivitetstype: Klar dig selv, Samarbejdsøvelser, Kreativitet og håndelag
Varighed: 30-60 minutter

Vejledning

Først skal I finde ud af hvor stor jeres stempelkande skal være. I kan markere det med en tusch eller et stykke tape på flasken, der hvor I finder det passende. For at ”skære” flasken over skal i først dyppe garnet i spritten sådan så det er gennemblødt. Derefter skal i vikle garnet stramt rundt om flasken der hvor jeres markering er. Pas på med at der ikke løber for meget sprit ned på den del af flasken I skal bruge, dette kan give problemer senere. Hvis I vender flasken med bunden i vejret, mens i lægger garnet på, er dette problem løst. Når garnet sidder på flasken skal i sætte ild til det. Varmen gør flasken svag og det er på den måde i kan skære den over. Når der er ild i, så sørg for at toppen vender opad så det er flaskens hals der for varme. Når der har været i flasken i et godt stykke tid, (1-2 min.) skal i dyppe den ned i spanden med det kolde vand. Forskellen i temperatur for flasken til at flække der hvor i satte garnet (forhåbentlig). Det kan være svært at få det perfekt i første forsøg, så hav gerne lidt ekstra flasker. Når I dypper flasken i vandet, kommer der glasskår, så pas på jeres hænder og øjne og hav arbejdshandsker og beskyttelsesbriller på. Sørg for at komme af med glasskårene på en ordentlig måde. Toppen af flasken skal være så lige og glat som muligt, brug evt. lidt sandpapir til at fjerne skarpe kanter, og pas på ikke at skære jer.
Nu er det tid til at i skal stemplet. Med tangen eller hånden kan I folde wirebøjlen ud og forme den til en stang med stempel for enden. Brug nettet, filteret eller osteklædet i bunden af stemplet og sørg for at stemplet kun lige kan være i flasken så I ikke for grumset kaffe. Nu er det tid til at lave et flot låg, og en lille knop til toppen af stemplet, så det er nemt at trykke i.
Nu skal kanden bare samles og er klar til at brygge kaffe.

Materialer

I skal pr. patrulje bruge:
 En tom vinflaske i glas eller lign
 4 meter garn
 Sprit
 Tændstikker
 En stor spand med koldt vand
 En wirebøjle (f.eks. et renseri), kan typisk købes i Søstrene Grene
 Finmasket net, kaffefilter, osteklæde til at lave stemplet med
 En stykke træ, I kan lave et låg af
 En tang til at rette bøjlen ud med

- arbejdshandsker og beskyttelsesbriller
 Kaffe, varmt vand, evt. mælk og sukker

  • Hvis I skulle lave aktiviteten igen, er der så noget I ville gøre anderledes?

  • Hvordan samarbejdede I under aktiviteten? Er I tilfredse med det, eller kunne noget være gjort anderledes?

Kommentarer

Rapportér fejl

Evt. et screenshot af fejlen