Tip 13 rigtige – Førstehjælp

Test spejdernes viden om førstehjælp med Tip 13 rigtige.

Alder: Junior
Aktivitetstype: Førstehjælp
Varighed: 15-30 minutter

Vejledning

Test spejdernes viden om førstehjælp med Tip 13 rigtige. Enten i forbindelse med et forløb om førstehjælp eller som genopfriskning mellem forløb. Kan bruges både individuelt eller i patruljen.

 

Førstehjælp Tip 13 rigtige

 

Navn: ______________________________

 

1.
Du har brug for at ringe efter en ambulance. Hvilket tlf-nr ringer du?

A: 1-1-2

B: 1-1-3

C: 1-1-4

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

2.
Du er på vej til spejder sammen med din veninde.
Pludselig kører hun ned i et hul i vejen, og flyver ud over styret på cyklen.
Hun bliver liggende helt stille…
Hvad vil du først gøre?

A: Jeg kører videre til spejder, og siger at hun ikke kommer i dag.

B: Jeg rusker i hende, og lægger hende om på siden, fordi hun ikke svarer.

C: Jeg lader hende ligge på ryggen, mens jeg ringer 1-1-2.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

3.
Din kammerat er ved at snitte en pind til snobrød, da kniven pludselig smutter for ham.
Han skærer sig i armen, og det bløder meget.
Hvad skal du gøre?

A: Vaske såret med vand og sætte et plaster på.

B: Skylle såret under den kolde hane, til det holder op med at bløde.

C: Lægge ham ned, løfte armen, og komme en stram forbinding på såret.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

4.
I leger og pludselig er der en, der træder ned i et hul, og vrider om på foden.
Det gør ondt, og anklen hæver.
Hvad gør du?

A: Holder foden i ro, kommer is på, lægger en fast forbinding og holder foden højt.

B: Kommer is på og holder foden i ro til det ikke gør ondt mere.

C: Bider tænderne sammen og fortsætter legen – man er jo spejder!

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

5.
En af junior spejderne falder over en gryde, og lander på sin hånd.
Hånden gør meget ondt, og håndleddet sidder helt skævt.
Hvad gør du først?

A: Jeg forsøger at rette den ud.

B: Jeg får en voksen til at køre ham på akutmodtagelsen/skadestuen.

C: Jeg giver han min jakke til at støtte hånden, og snakker roligt til ham.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

6.
Lederen er ved at lave et højt tårn sammen med troppen.
Pludselig falder han ned fra toppen af tårnet.
Han lander på ryggen, og kan ikke rejse sig, fordi det gør ondt i nakken.
Hvad gør du?

A: Hjælper ham op at stå, så han kan komme ind og sidde i hytten.

B: Lader ham ligge, støtter hans nakke, og ringer efter en ambulance.

C: Hjælper ham op, så han kan arbejde videre.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

7.
To minispejdere slås med skjold og sværd. Pludselig begynder den ene at græde og blodet vælter ud af næsen på ham.
Hvad gør du først?

A: Sætter ham ned og klemmer på hans næse, mens en anden henter en is.

B: Putter WC-papir i næsen på ham, for at stoppe blødningen.

C: Jeg får fat i en leder, som kan ringe efter hans forældre.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

8.
Skriv førstehjælpens 4 hovedpunkter:

1:

2:

3:

4:

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

9.
Et par spejdere er ved at hente rafter til at lave et bord.
De har travlt og pludselig snubler den ene, og slår hovedet.
Det bløder fra et sår i panden, og han får meget ondt i hovedet, og kvalme.
Hvad skal du først tænke på?

A: Få renset såret og sat et plaster på.

B: Komme noget koldt på, og hjælpe dem med at slæbe rafterne.

C: Hjælpe ham ind at ligge, så han kan hvile hovedet.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
10.
Din far er ved at hænge en lampe op, da han pludselig får stød.
Hvad er det første du gør?

A: Jeg slukker for stikkontakten, for at skabe sikkerhed.

B: Jeg tjekker om han er ok, og rækker ham den skruetrækker, som han tabte.

C: Jeg henter min mor.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

11.
I er ved at lave varm kakao over bålet, da en af mikrospejderne ved et uheld får trådt op i bålet.
Hun skriger højt ”AV”, og du kan se, at hendes fod bliver helt rød, og der er vabler på anklen.
Hvad vil du gøre nu?

A: Jeg hjælper hende hen til cyklen, så hun kan køre hjem til sin mor.

B: Jeg tager min vanddunk, og begynder straks at skylle såret.

C: Jeg ringer efter hendes mor, og giver hende en kop kakao, mens vi venter.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

12.
Kim sidder og snitter en pind til snobrød, da kniven pludselig smutter for ham. Han skærer sig i fingeren og det bløder lidt.
Hvad skal du gøre?

A: Vaske såret med vand, og sætte et plaster på.

B: Skylle såret under den kolde hane til det holder op med at bløde.

C: Lægge ham ned, komme en stram forbinding på såret, og ringe efter en ambulance.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
13.

Hvor er førstehjælpskassen i hytten?

 

_______________________________

 

 

Svarnøgle:

1A, 2B, 3C, 4A, 5C, 6B, 7A, 9C, 10A, 11B, 12C.

8: 1:Skab sikkerhed, 2:vurdér person, 3:tilkald hjælp, 4:giv førstehjælp.

Materialer

Tip 13 rigtige på print 
Skriveredskaber

  • I hvor høj grad opfyldte aktiviteten det formål du havde med den?

  • Hvad tror I var jeres leders formål med denne aktivitet?

Kommentarer

Rapportér fejl

Evt. et screenshot af fejlen