Håndsprøjtebatteri og brandslukning

Hvordan virker et håndsprøjtebatteri? Hvordan bruger man brandspanden? Hvornår skal de bruges, og hvornår må de IKKE bruges (olie, elektronik)?

Alder: Mini, Junior, Trop, Senior
Aktivitetstype: Klar dig selv, Førstehjælp
Varighed: 30-60 minutter

Vejledning

Overvej altid at informere brandvæsenet om, at I holder brandøvelse. Sørg for, at alle spejdere med langt hår har det sat op, inden I går i gang. Brug aldrig brandbare væsker til gentænding af bålet.

Håndsprøjte

Find gruppens håndsprøjtebatteri. Hvordan virker det?
Lav et bål og test, om I kan slukke bålet med håndsprøjtebatteriet. Er der vand nok i beholderen? Skal I hente ekstra vand? Hvad er ulempen ved at bruge søvand i forhold til almindeligt vandhanevand (urenheder kan stoppe pumpe og dyser)? Hvor tæt kan I komme på bålet uden det bliver for varmt?
Lad alle spejderne prøve, at bruge sprøjten.  Snak om, hvor man skal forsøge, at ramme i bålet, når man bruger håndsprøjten. Se forskellen på effekten, når man bruger en lige stråle, og når man sætter en finger for slangen, og laver en tåge. Snak også om, hvor i hytten I har brandslukningsmateriale.
I kan også lave en stor målskive, og se hvor mange point I kan få. Kan I ramme præcist i midten?

 

Brandspand

Hvordan bruger man brandspanden? Tænd et bål og sluk det med brandspanden. Hvor tæt kan man gå på ilden. Hvad skal man passe på, når man bruger brandspanden (vanddamp, gløder).
Snak også om, at brandspanden altid skal være der, når man laver bål, og at den ikke er legetøj.

 

Brandtæppe

Find gruppens brandtæppe. Hvordan bruger man det? Demonstrer sikker brug på en gryde med vand i. Hvis ikke I har en leder der er uddannet i håndtering af gryder med ild i, så LAD VÆRE at prøve det rigtigt, da det hurtigt kan gå galt, at antænde/genantænde brandbare væsker.
Hvis I har lyst til at prøve tæppet rigtigt, så prøv om I kan lave en aftale med det lokale brandvæsen om at de arrangerer et møde for jer, hvor I kan prøve brandtæppe og pulverslukkere i praksis.

Materialer

  • Brandspand
  • Håndsprøjtebatteri
  • Evt. målskive
  • Youtube video: https://www.youtube.com/watch?v=rBuWODoc6PE

Video

  • Hvad har spejderne fået ud af aktiviteten?

  • Diskuter 2 og 2 hvad I har lært som I ikke vidste før. Hvornår tror i, I kan få brug for det I har lært?

Kommentarer

Rapportér fejl

Evt. et screenshot af fejlen