Appelsinlys

Lav et velduftende lys ud af en appelsin og madolie!

Oprettet af: Peter Kondrup Maul
Alder: Mikro, Mini
Aktivitetstype: Klima og Miljø, Kreativitet og håndelag
Varighed: 15-30 minutter

Vejledning

1. Skær et snit på midten hele vejen rundt om appelsinen.

2. Tag skrællen af i den ende af appelsinen, som har hængt op imod træet, og sørg for, at den indre stilk ikke bliver revet over. Stilken skal nemlig være lampens væge.

3. Tag frugtkødet ud. Det kan vi spise, så vi ikke smider mad ud.

4. Hæld madolie ned i bunden af appelsinskrællen og lad olien sive op i vægen i ca. 1 minut.

5. Tænd lyset. Det kan godt tage noget tid for ilden at få fat.

Nu har du et hjemmelavet appelsinlys, der kan brænde i mange timer!

 

Video: Lav et lys af en appelsin

https://www.youtube.com/watch?v=6Xh2neIrQvU

 

Hvad sker der?
Når noget skal brænde, så skal der være tre betingelser til stede. Der skal være en høj temperatur, der skal være brændbart materiale, og der skal være ilt. Den høje temperatur kommer først fra tændstikken/lighteren, og sidenhen kommer den høje temperatur fra selve forbrændingen.

Det brændbare materiale i appelsinlyset er olien, der siver op igennem vægen. Ilten tilføres hele tiden fra luften omkring lyset. Når lyset brænder, er det altså selve olien, der brænder. Men det er ikke olien i sin flydende form, der antændes. Det er faktisk kun dampene fra olien, der antændes, da dampene kan blande sig med ilt fra luften og dermed forbrændes. Olien bliver til damp, fordi der er en høj temperatur i lyset.

 

Klimavinkel:

Dette forsøg er et eksempel på, at man kan lave et produkt, der er CO2-neutralt. Både olien og vægen i appelsinlyset kommer fra planter, der har optaget CO2 i atmosfæren, da de voksede. Mange af de stearinlys, man køber i supermarkedet, er derimod lavet af paraffin, der er udvundet fra fossile brændstoffer. Der forskes meget i at producere CO2-neutrale brændstoffer, så man i fremtiden kan forhindre mulige klimaforandringer som følge af øget CO2-udslip. Der forskes bl.a. i at udvikle enzymer, der effektivt kan omdanne cellulose til sukker. Sukker kan nemlig forgæres til ethanol, der kan bruges som brændstof.
 

Refleksion:

Aktiviteten giver anledning til snakke med spejderne om, hvad der egentlig skal til, for at noget kan brænde. Man kan også tage en klima-snak om at brænde biomasse frem for fossile brændstoffer.

Materialer

MATERIALER:

Appelsiner (gerne store og bløde appelsiner, hvor skrællen er let at få af)

Madolie fx rapsolie

En kniv

En lighter el.lign.

  • Hvad har spejderne fået ud af aktiviteten?

  • Hvad har du lært af denne aktivitet?

Kommentarer

Rapportér fejl

Evt. et screenshot af fejlen