Kog vand i papirkop

Kan man koge vand i papir?

Oprettet af: Peter Kondrup Maul
Alder: Mini, Junior
Aktivitetstype: Klima og Miljø, Kreativitet og håndelag
Varighed: 30-60 minutter

Vejledning

En lille gryde eller kop foldes af et stykke kvadratisk papir. Koppen fyldes med lidt vand og placeres over en gasbrænder, kogeplade el. lign. På denne måde er det muligt at koge vandet, uden at papiret tager skade. Det er også muligt at sætte koppen forsigtigt i gløderne fra et bål. Det er i så fald vigtigt, at hele koppen er fuld af vand, da det øverste 'fri' papir ellers vil brænde.

 

Video: Sådan foldes en papirkop

Video: https://www.youtube.com/watch?v=fhEHyR81WwI

 

Det er også muligt at lave aktiviteten med fx plastic-engangskrus - princippet er det samme. Her anbefales det dog ikke at sætte koppen i et bål, da det er sværere at undgå, at dele af koppen smelter eller går i brand.

 

Hvad sker der?
Fænomenet skyldes, at vandet i koppen absorberer varmen. Vand har en stor varmekapacitet, og det kan derfor absorbere meget energi, uden at temperaturen stiger ret meget. Papiret når altså ikke at blive særlig varmt.

 

Sikkerhed:

Aktiviteten stiller naturligvis krav til sikkerhed – både i forhold til varmekilden og ikke mindst det varme vand. Anvender I engangskopper, skal I også være opmærksom på materialet, og hvad der sker, hvis det smelter eller brænder.

En idé er at lade spejderne lave en slags ophæng eller stativ til koppen, hvis man fx bruger gasbrænder. Alternativt kan der bruges Trangia-tænger el. lign., men bemærk, at det kan tage noget tid at få vandet op at koge, så en spejder-arm kan hurtigt blive træt :)
 

 

Refleksion:

Aktiviteten giver anledning til snakke om, hvad der sker. Hvorfor brænder papiret ikke? Og hvad sker der med vandet, når det koger (det bliver til damp). Hvad vil der ske med papirkoppen, hvis vandet koger væk?

Materialer

Papirark (alternativt engangs-plastikkrus)

Evt. papirclips/clipsemaskine til at stive koppens hjørner af

Vand

Varmekilde (gasbrænder, kogeplade, bål el. lign.)
Evt. materialer til at lave ophæng/stativ
Evt. tænger samt handsker

  • Hvad har spejderne fået ud af aktiviteten?

  • Hvad har du lært af denne aktivitet?

Kommentarer

Rapportér fejl

Evt. et screenshot af fejlen